KUN IDA SJÖSTEDTIN TUOTEMERKKI perustettiin vuonna 2001, häntä pidettiin minimalistisen muotiskenen outolintuna. Yleisö otti kuitenkin nopeasti Idan unenomaisen estetiikan syleilyynsä. Häntä on ylistetty niin Guldknappen-palkinnolla kuin nimityksellä vuoden suunnittelijaksi Elle-gaalassa, ja hänen mekkojaan on nähty sekä ruotsalaisten prinsessojen että vaikuttajien päällä. Yhteistyössä Jotexin kanssa hän on suunnitellut Abstract rose maton.
Mistä sait mattomuotoilusi innoituksen?
Omassa muotokielessäni työskentelen usein kukkapainatusten kanssa, joten tuntui luonnolliselta tehdä niin nytkin. Otin siis ruusun eräästä mekkopainatuksestani – joskaan mallistoa ei löydy vielä liikkeistä – ja suurensin sen kokoa. Nimi Abstract Rose on juuri mitä matossa näkeekin, ruusu on äärimmäisessä lähikuvassa, joka tekee kuviosta lähes abstraktin.
Millä tavalla vaatteen suunnittelu eroaa maton suunnittelusta?
Suurena erona on, ettei toisessa työskennellä kehon ympärillä. Ei ole esimerkiksi tarvetta huomioida kankaan laskeutumista kehotyypistä riippuen. Matto myöskin makaa paikoillaan huoneessa joka päivä pidemmän aikaa. Eli vaikka ajattelen mielelläni, että vaatteideni tulee kestää kauan, maton on oltava vielä ajattomampi – mutta samalla nykyaikainen. Lisäksi mittasuhteet ovat tietysti aivan erilaiset, kaikki on paljon suurempaa ja on runsaasti tilaa tehdä kokonaisuudesta abstraktimpi.
Millainen on mielestäsi täydellinen matto?
Sen on kestettävä hauskaa elämää, minkä lisäksi sen pitää tietysti tuoda tilaan väriä ja tunnelmaa, pehmentää sitä. Hyvän maton kuuluu myös olla suuri ja vaatia oma tilansa. Monet tekevät virheen ja ostavat liian pienen maton, jolloin tulos saattaakin olla epäjohdonmukainen ja sotkuinen.
ANGELO DA SILVEIRA PERUSTI Diemonde-muotimerkin vuonna 2018. Yritys yhdistää maailmanlaajuista katukulttuuria skandinaaviseen aistikkuuteen. He ovat perustaneet Ruotsin Örebrohon pientehtaan ja valmistavat maassa vaatteensa. Ympäristökestävyys, yhteisöllinen vastuu ja käsityö ovat kaiken keskiössä. Diemonde on voittanut lukuisia palkintoja, kuten Elle-gaalan kunniapalkinnon vuonna 2023. Yhteistyössä Jotexin kanssa Angelo Da Silveira on suunnitellut Mortal coil maton.
Kuinka paljon matossa näkyy muotisuunnittelija Angelo Da Silveiraa?
Paljon, mutta kenties maailmankaikkeuteni toinen osa, joka ei ole vielä päässyt ulos muotia luodessani. Vaatteita muotoillessani lähtökohtani on usein ajattomuus ja olen kaupallisempi, tässä pääsin olemaan vapaampi ja sain tilaisuuden irrotella värin ja muodon suhteen.
Mistä sait mattomuotoilusi innoituksen?
Samasta paikasta, josta haen innoitukseni vaatteitakin tehdessäni: kontrasteista. Tässä tapauksessa työstimme värikontrasteja. Tapani painottaa suuresti kontrasteja liittyy paljon itseeni ja kokemuksiini. Seitsemänvuotiaana tulin perheeni kanssa Länsi-Afrikasta Ruotsiin. Kasvoin monikulttuurisella alueella Örebrossa, jossa sain kunnian tutustua todella hyviin ihmisiin koko maailmasta. Kasvatukseni opetti minua arvostamaan kauneutta, joka kontrasteista syntyy. Ennen luomisprosessia palaan aina itseeni ja otan lähtökohdaksi eri maailmojen, elementtien ja ihmisten kohtaamisen.
MUODINTEKIJÄ JA COUTUREMESTARI Lars Wallin tunnetaan näyttävistä käsin ommelluista mekoistaan, joita on käyttänyt suuri joukko julkkiksia ja kuninkaallisia. Hänen mallistonsa ovat taiteen ja muodin yhteenpunoutumista ja kunnioittavat aina käsityötä. Nykyään hän myös johtaa NK Atelier’ta, jossa asiakkaat voivat uudistaa vanhoja vaatteitaan tai ommelluttaa uuden luomuksen – vastapaino muotimaailman valtaosaa hallitsevalle kertakäyttökulttuurille. Yhteistyössä Jotexin kanssa hän on suunnitellut Feel free maton.
Mistä sait mattomuotoilusi innoituksen?
Aloin työskennellä täysin eri tavalla kuin vaatteiden kanssa työskennellessäni. Istahdin alas ja maalasin eri vaihtoehtoja. Se oli todella kivaa ja uskomattoman innoittavaa! Tulos oli maalauksellinen ja taiteellinen matto, joka on myös hyvin orgaaninen ja muodoiltaan pehmeä.
Millä tavalla vaatteen suunnittelu eroaa maton suunnittelusta?
Itse muotoiluprosessi ei oikeastaan niinkään eroa. Suunniteltavasta esineestä riippumatta aloitan pohtimalla sen tehtävää. Missä tätä käytetään? Milloin? Mikä on tavoitteena? Kuka tuotetta käyttää? Vaatteet ovat tottakai kolmiulotteisempia, mutta takana lymyävä ajatustapa on samanlainen.
Kuinka paljon matossa näkyy muotisuunnittelija Lars Wallinia?
Uskon, että siitä tunnistaa naiselliset muodot ja näyttävyyden. Rakastan kiiltoa ja kimallusta, ja siksi kudoimme mattoon lankoja, jotka tuovat silkkistä hohtoa. Muun muotoiluni tavoin matto on kaikkea muuta kuin pelkistetty eikä todellakaan pyytele anteeksi olemassaolostaan.
RAVE REVIEW’STÄ ON TULLUT intohimonaan valmistaa uudelleenluotua muotia kaupallisesti saavutettavalla tavalla tunnettu nimi muotialalla. Livia Schückistä ja Josephine Bergqvististä koostuva kaksikko on saanut useita kunnianosoituksia ainutlaatuisesta muotoilustaan sekä uutta luovasta työstään ja on ollut näyttelyissä Milanon muotiviikoilla. Heidän vaatteitaan ovat käyttäneet monet tunnetut nimet, kuten Miley Cirus, Katy Perry ja Dua Lipa. Yhteistyössä Jotexin kanssa nyt julkaistaan RRrug-matto.
Mistä saitte mattomuotoilunne innoituksen?
Päädyimme nopeasti siihen, että sen on oltava ruudullinen. Halusimme todella tehdä jotakin, joka tuntuisi Rave Review’ltä, ja vahvimpiin suunnitteluominaisuuksiimme kuuluu juuri ruutujen kanssa työskentely – mutta myös ylipäätään vintagekuosien kanssa. Lähes yhtä suuri osa DNA:tamme on, että työstämme paljon leikkaamalla ja paikkaamalla, ja siksi tuntui luonnollista yhdistää kaksi osaa yhteen mattoon.
Millä tavalla vaatteen suunnittelu eroaa maton suunnittelusta?
Ilmiselvää on, että vaatteiden on tietysti suhtauduttava kehoon ja trendeihin. Materiaalien salliessa matto voi kulkea perintönä sukupolvelta toiselle. Mutta oikeastaan itse työ eroaa yllättävän vähän. Vaatteita luodessamme Josephine ja minä haluamme luoda jännittäviä kappaleita, joilla on mahdollisimman selkeä lähettäjä. Samalla niiden on oltava kaupallisia, haluamme tietysti, että ihmiset käyttävät niitä. Sama koskee tätä mattoa. Haluamme tehdä jotakin uutta luovaa, joka on sataprosenttisesti Rave Review’tä. Mutta sen on ennen kaikkea oltava esine, jonka haluaa ostaa ja saada kotiinsa joka päiväksi.
BEA SZENFELD ON MUODINTEKIJÄ, käsityöläinen ja taiteilija. Hän on vaatettanut niin Lady Gagan ja Björkin kaltaisia kansainvälisiä supertähtiä kuin Ruotsin aiemman kulttuuriministerin Alice Bah Kuhnken. Bean töitä on nähty sekä Tukholman Liljevalchs-galleriassa että viimeisimpänä New Yorkin Metropolitan museumissa. Samalla hän tekee mielellään töitä käsillään ja opettaa paikkaamistekniikkaa ja muuta korjausosaamista SVT:n Go’kväll-ohjelmassa. Jotexille hän on suunnitellut Nostromo-maton, joka on ensimmäisen Alien-elokuvan avaruusaluksen kaima.
Millä tavalla vaatteen suunnittelu eroaa maton suunnittelusta?
Tavallisesti suunnitellessani tapahtuu paljon käsityötä. Leikkaan paperia, liimailen ja rakentelen. Usein ohjaksissa on sattuma. Tämä matto on kaukana tavallisesti muotoilemistani vaatteista. Se on pikemminkin lähellä taiteilijantöitäni. Olen työskennellyt enemmän ajatuksen pohjalta – trendiennustuksena tulevasta matkastamme – ja vähemmän materiaalin kehon ylle laskeutumisen pohjalta.
Mistä sait mattomuotoilusi innoituksen?
Ennen kaikkea jylläävästä tekoälykeskustelusta. Onko se hyvä vai huono asia? Onko toiminnoista apua vai haittaa? Aloin leikkiä ajatuksella: jos olisin tekoäly, johon syötettäisiin kaikenlaisia kuvauksia luonnosta, jota en ole koskaan nähnyt – miltä painettu lopputulos näyttäisi? Lisäsin myös jonkin verran ilmastoahdistusta, tulevaisuudessa meillä ei ehkä ole kunnon metsiä ja niittyjä, jopa pilvien ennustetaan harvenevan. Tein maton niin kuin olisin tulevaisuuden tekoäly, jonka on tulkittava kadonnutta luontoa, jota ei enää ole olemassa paitsi kuvina. Tulos on hieman epätarkka ja pikselöity muisto. Johtosanoina ovat ”tekoäly kohtaa muotoilun, joka kohtaa ympäristöasiat”. Mutta maton ostavan ihmisen ei kuitenkaan todellakaan tarvitse ajatella kaikkea tätä. Prosessi on yksi asia, tulos toinen.